Gyorstelepítésű félhullámú CB antenna

Szerző: „Tornádó Laci”
Ez egy 6m -es üvegszálas pecabotra telepíthető félhullámú kitelepülő antenna, amolyan „static mobil”.


Adatok:

Pecabot: 6m, üvegszálas (Decathlon) a valós kihúzott mérete 5.6m Sugárzó: 540cm drót sodrony (bármilyen drót lehet, nem kritikus) ezt a sodronyt a Puskás börzén vettem.

Tetőkapacitás: 10cm átmérőjű drót karika 2.5 -ös vörösréz drótból. Az egyik “lába” 10cm -el túlnyúlik, ezt lehet beledugni a pecabot legfelső elemébe.

Tekercs cséve: 40mm átmérőjű műanyag védőcső (padláson találtam, de a 38 -as lefolyócső ugyancsak használható)

Tekercselő huzal: 2.5mm -es tömör szigetelt villanyvezeték (villanyászbolt) Menetszám: 18 menet, leágazás (betáp pont) alulról a 8. menetnél.

Párhuzamos kondenzátor: 6.8pF, 3kV. Kell a három kilovoltos kondi, hogy 100w -al is bele tudjál rongyolni. Amint egy nagy légrésű kb 30pF forgókondit iktattam be a fix kondenzátor helyett, az antennát 26MHz -től 28,5MHz -ig kompromisszum mentesen végig tudtam hangolni. Figyelem, ez nem “leillesztés”, hanem a sugárzó és a soros rezgőkör komplex rezonancia hangolása!

Köpenyáram fojtó: 40mm átmérőjű zavarszűrő ferrit, (noname, fiókszemét) 10menet a levezető RG58 -as kábelből rajta. Ez a köpenyáramon -30dB -t csillapít a mérésem szerint, több, mint kiváló. A gyári antennákról lespórolják, pedig fontos alkatrész!

Ellenkapacitás: A végén táplált félhullámú antennák igénylik, 0.05 lambda hosszúságú drót darab. Ez esetben 50cm, a tekercs legaljához forrasztva, szabadon lógva hagyva. A gyári antennákról ugyancsak lespórolják.

Rögzítés: Egy, a pecabot alsó végébe dugható lapátnyél darab (gazdabolt) a tartó. A tetőcsomagtartó zárt szelvényébe dugható betétre csavarozva. Ezt mindenki saját ízlése szerint.

Levezető kábel: egy egész hullám x 0.66 rövidülési tényező hosszúságú (7,2m) RG-58 -as kábel. Ez a méret bárhová elér az autó körül és a méretezés miatt nem transzformálja el az impedanciát.

Tapasztalat: A telepítési és az elbontási idő 120 másodpercbe belefér. Ha rádsötétedik sem kell fejlámpában szerelgetned kitelepülés végén, az egész antenna 3 darabból áll, pár mozdulattal szétszedve, elcsomagolva. Az ellenkapacitás ráforrasztása után elég stabil lesz, nem húzza el a környezet, vagy csak nagyon minimálisan.

Sávszélesség: A közép 1 -estől a felső 40 -ig utánhangolás nélkül nyugodtan használható. Ha közép 38 -ra hangolod, +-2 csatornán műszerrel mérhető visszavert teljesítmény NINCS.

Zaj: Nem “hegyes” a sugárzó végződés, a sugárzó alja a hangoló elemmel, a teteje a tetőkapacitással lezárt, ezért nem szedi a statikus zajt. Kitelepülve egyáltalán nem hallható az éles “zsírsütés” zaj, csak a rádió és az éter tompa súgása.

Körjóság: Durva. Főkajári dombtetőn (50m) próbálva 120-130Km -es körzetben hallasz és értesz mindenkit. Húsvét hétfő este: dávodi Ricsi (126Km), 005 Attila (110Km) Szilviusz (100Km) a közép 32 -őn a pestiek közül nem csak a hangosabbakat hallottam, hanem mindenkit (100Km+)

Sikeres utánépítést kívánok!!! TL.